Mikroblogg

Möjligheterna att meddela oss med andra ökar konstant. Om den riktiga kommunikationen mellan människor också gör det är väl mindre säkert. Ibland påminner alla nya bloggar och andra vägar att publicera sig om den gamla sketchen som drev med det folkpartistiska förslaget att ge alla åldringar ett eget rum på långvården. I sketchen ser man en gamling i rullstol som sitter och stirrar in i den kala väggen i sitt egna rum och ropar: Hallå! Idag har många av oss egna rum (hemsidor, bloggar, mikrobloggar) men är det något som lyssnar när vi ropar?

Mikrobloggarna är en förhållandevis ny företeelse. Det innebär i korta drag att du via till exempel Twitter eller Bloggy kort och koncist kan berätta för omvärlden vad du gör, tänker och känner. Förstärker dessa bloggar det offentliga samtalet eller är det bara ett nytt sätt att sprida dynga på. Utan tvekan både och.

En annat nytt forum att meddela sig på är Newsmill, det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt, som det står på hemsidan och vidare: ”Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Här kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg”. På sidan kan du också milla, det vill säga med en färgmarkör visa vad just du tycker om ett ämnesord eller ett namn. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Varsågod: tyck, välj – och publicera.

(jan/feb 2009)

Kommentera

Top