Facebook

En del företeelser far fram som drev i de svenska tidningsspalterna – Facebook är det senaste exemplet på något som det skrivits om i snart sagt varje krönika, blogg eller nyhetsartikel den senaste tiden. Och Retorik.se vill inte vara sämre. Vad är då Facebook? Det är en så kallad community eller mötesplats på nätet. Facebook har kallats för ett Lunarstorm för vuxna, det vill säga en plats där du presenterar dig själv och håller kontakt eller skapar kontakt med avlägsna vänner, kompisars kompisar eller andra intresserade. Här kan du skriva meddelanden, skicka bilder och filmer, chatta med likasinnade i olika nätverksgrupper. Här kan du också kika på vilka dina vänners vänner är – och på så sätt kanske få kontakt med folk som du en gång var bekant med – eller vill bli bekant med. Med mera.

Facebook startades i februari 2004 av en Harvardstudent och hans tanke var från början att skapa ett forum för endast collegestudenter. Intresset växte dock och nu påstås sajten var en av de mest besökta i världen för tillfället. Idag lär det finns omkring 3o miljoner användare.

Om Facebook kommer att ge upphov till några nya svenska ord återstår att se, verben att facebooka eller ansiktsboka har redan synts i spalterna.

Via denna länk kan du skapa dig ett eget gratiskonto, sedan kan du ut och leta nya och gamla bekanta: Facebook

(September/oktober 2007)

Kommentera

Top