”Glad i hatten”

TV4:s inrikespolitiske kommentator Anders Pihlblad var nyligen på krogen med statsministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Ulrica Schenström. Detta förevigades på bild och publicerades i Aftonbladet. Att en politiker och en journalist träffas och pratar över en öl är kanske inte så märkligt men att Tredje statsmakten sitter och pussas i en soffa med Statsmakten själv är förstås att missbruka allmänhetens förtroende. Pihlblad kommer knappast att kännas särskilt trovärdig i sin inrikespolitiska ”granskning” och bådas omdöme har kommit på skam. Förutom det omdömeslösa i att vara full tillsammans med en medierepresentant är den viktigaste frågan förstås om Schenström var jourhavande tjänsteman vid tillfället. Om detta var fallet borde det förstås leda till att hennes lämplighet på posten bör ifrågasättas. Att Fredrik Reinfeldt svarar irriterat på journalisternas frågor om ”affären” gör inte saken bättre. Han är uppenbart skakad av det som inträffat och väljer att hellre kasta tillbaka byken på journalisterna än bemöta det på ett effektivt sätt.

Enligt Anders Pihlblads vokabulär var Ulrica Schenström ”glad i hatten” under pusskvällen, hur mycket i luvan han själv var förtäljer inte historien. Frågan som hänger i luften är vem som får kasta in hatten. Eller plikta med hela huvudet.

PS1: Och knappt hade vi skrivit det då det meddelades att Schenström tar en timeout från sitt jobb. Kommer hon att komma tillbaka?

(november/december 2007)

Kommentera

Top